Strzałka wstecz

Blog

Tacos Olina

Tacos Olina

Data aktualizacji: 10.03.2025, 12:11

składniki:

  • kukurydziane tortille(małe)
  • olej rzepakowy
  • mięso(każde mielone, ale najlepiej wołowina mielona)
  • cebula
  • czosnek
  • fasola czerwona
  • papryka słodka(czerwona, żółta, zielona)
  • łyżeczka papryki słodkiej sproszkowanej
  • kukurydza z puszki
  • passata pomidorowa
  • kolendra listki
  • kmin rzymski
  • limonka/cytryna
  • żółty ser

Jak Zrobić:

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić i podsmażyć mięso(konkretnie). Posiekać drobno cebulę i paprykę, wrzucić na patelnię. Chwilę podsmażyć, aż pojawią się brązowe akcenty. Teraz fasolę i kukurydzę z puszki wypłukać na sitku, wsypać na patelnię.  Wycisnąć do tego mixu ząbek czosnku i smażyć jedną minutę, a następnie zalać passatą pomidorową. Teraz już można przyprawić wszystko konkretnie solą i kminem rzymskim. Mieszankę teraz mocno podgrzewamy na patelni aż zrobi się bardzo gęsta. Kiedy to nastąpi, odstawiamy patelnię z tym sosikiem na bok i podgrzewamy drugą. Jak już będzie gorąca wrzucamy tortillę, grzejemy ją z jednej strony, odwracamy i do razu kładziemy tam plasterki sera. czekamy aż się rozpuści, wykładamy na talerz. Na rozpuszczony ser nakładamy łyżkę naszego sosu mięsnego. Rozprowadzamy po całości. Teraz, dla pełni smaku trzeba wsypać siekane listki kolendry i wycisnąć nieco soku z limonki. Po zgięciu tortilli z sosem w pół ukazuje się piękny tacos. 

Propozycja podania:

Aby było jak w Meksyku, podaj Takosa w papierze, albo w ręczniku papierowym wprost do ręki. Pasują do tego orzeźwiające, gazowane napoje oraz ostre odmiany papryki. Smacznego!